Petodnevne radionice Zimske akademije FINRA 2024. okončane su današnjom radionicom na temu „Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija“, u okviru koje su učesnici imali priliku učiti o značaju održivog razvoja turističkih resursa, kako na lokalnom nivou, tako i na nivou Bosne i Hercegovine.

Sprovedena je senzorna analiza nekoliko namirnica od različitih dobavljača koje mladi ljudi često konzumiraju (grickalice, junkfood), s ciljem upoznavanja različitosti istog proizvoda po sastavu. U drugom dijelu radionice sastav navedenih namirnica je analiziran sa nutricionističkog stajališta, te su u zaključku navedeni razlozi „za i protiv“ konzumiranja tzv. grickalica i brze hrane, kao i predložene zamjene za iste.

Koncept interaktivnih radionica Zimske akademije FINRA 2024. osmišljen je tako da se učenicima srednjih škola približi nauka na zanimljiv i inovativan način, te olakša proces odabira odgovarajuće profesionalne orijentacije i studijskog programa.

Radionice su održane u periodu 22. – 26. januar 2024., sa sljedećim temama:

· 22. januar – Finansije i računovodstvo

· 23. januar – Front – end i back – end programiranje

· 24. januar – Savremeni menadžment i digitalno poslovanje

· 25. januar – Ekološka poljoprivreda i organska proizvodnja

· 26. januar – Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija

Zimska akademija FINRA 2024. u potpunosti je postigla cilj, što potvrđuje odziv učenika koji je bio na visokom nivou. Svim učesnicima su dodijeljeni certifikati i zahvalnice za učešće, a najuspješnijima u kvizovima dodijeljene su vrijedne nagrade.